Csakra zászló

Csakra mandala zászló

 

A csakra zászló grafikája az egyes csakrák szanszkrit jeléből és annak transzformációiból készült mandalák.

A zászló mérete:

21 x 100 cm

Anyaga: 100% fényes poliészter, sárgaréz
A zászló alul és felül sárgaréz csővel van merevítve.
A rézcső eltávolítása után mosógépben mosható, vasalható.
Beltérre ajánlott.
/A zászlókat más méretben is lehet rendelni előzetes egyeztetés után /
Bármelyik csakra mandalát önálló képként is meg lehet rendelni max. 50 x 50 cm-es méretben
/papírra nyomva, habkartonra, vagy műanyag lapra kasírozva, hátoldalán akasztóval/

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”.

A keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak. Ezek a hagyományos érzékszerveinkkel fel nem fogható energiaközpontok gondoskodnak arról, hogy életenergiánk eljuthasson testünk-lelkünk minden pontjába.
Hét nagyobb energiaközpontot különböztethetünk meg: Gyökér-, Szakrális-, Napfonat-, Szív-, Torok-, Homlok-, Korona-csakra. Helyüket a „testünkben”, egy-egy belső-elválasztású mirigyhez vagy idegfonathoz kapcsoljuk; mint a Gyökér-csakrát a mellékveséhez, az Szakrális-csakránkat az ivarmirigyekhez, Napfonatunk a hasnyálmirigyhez, Szívközpontunk a csecsemőmirigyhez, Torok-csakránk a pajzsmirigyhez, a Homlok-csakránk az agyalapi mirigyhez, míg Korona-csakránk a tomozmiriggyel áll összefüggésben.
A csakrákat a szusumná nevű, legfontosabb energiacsatorna köti össze, amely a gerincoszlop belsejében, a fej irányában felfelé halad, és a fejtetőn végződik. E hét csakra rejti magában a felébredt tudatosság, vagyis a spirituális felszabadulás elérésének titkát. Minden egyes csakra egy meghatározott energiafrekvenciával rendelkezik, és a fizikai testben található szervekkel tart kapcsolatot, amelyek a kapcsolódó csakra frekvenciáján rezegnek. Ezek a szervek elnyelik, átszűrik, mintegy finomítják ezt az energiát, majd egy adott minőségként kisugározzák azt magukból.

A CSAKRÁKRÓL BŐVEBBEN

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer I. - A GYÖKÉR-CSAKRA

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

Az első csakra és hozzárendelései
Szín: az aktív első csakra tűzpiros fényt sugároz.
Hozzárendelt természeti elem: a föld.
Érzékszervi funkciója: a szaglás.
Szimbóluma: a négyszirmú lótuszvirág.
Alapelv: a lét testi érzékelése (ellentétben a hetedik csakra szellemi érzékelésével).
Hozzárendelt testrészek: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, a fogak és a köröm, valamint a végbélnyílás, a vastagbél, a végbél, a prosztata, a vér és a sejtfelépítés.

Az első csakra feladata és működése
A gyökér-csakra köt össze mindet az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átveszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen a csakrán át áramlik a “finomfizikai” energiarendszerünkbe.

Hangterápia
Mantra: LAM

Színterápia
Az első csakrát a tiszta, fénylő vörös szín aktivizálja. A vörös szín élettel tölt el bennünket, mélységet áraszt, életerőt és bátorságot kölcsönöz nekünk. Ha a vörös szín egy kevés kékkel keveredik, ez segítséget nyújthat abban, hogy életösztöneinket szellemi erővel is átitassuk.

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer II. - A LÉP (SZEX)-CSAKRA

”A második központot az “Éltető-lélegzet támaszának” hívják és a hímvessző tövénél fekszik (fehér színű).

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

A második csakra és hozzárendelései
Szín: narancssárga.
Hozzárendelt természeti elem: a víz.
Érzékszervi funkciója: az ízlelés.
Szimbóluma: a hatszirmú lótuszvirág.
Alapelv: a lét alkotó jellegű szaporodása.
Hozzárendelt testrészek: medence, ivarszervek, vese, hólyag: mindennemű testfolyadék, mint a vér, nyirok, emésztőnedvek, sperma.

A második csakra feladata és működése
A második csakra az ősi, soha ki nem haló érzelmek, a szexuális energiák és az alkotó erők központja. Természeti eleme a víz, amelyből minden élőlény származik, és ami az asztrológiában az érzelmek területének felel meg. A víz megtermékenyítő erővel bír és a teremtésben újabb és újabb életet hoz létre. A szakrális-csakrán át lépünk kapcsolatba a természet egészét átszövő megtermékenyítő és a befogadó energiákkal. Úgy érezzük, az állandó teremtőfolyamatok részévé váltunk, ami bennünk érzéseket ébreszt és alkotótevékenységre ösztönöz.

Hangterápia
Mantra: VAM

Színterápia
A második csakrát a világos narancssárga szín aktivizálja. A narancssárga szín élénk, megújult energiát sugároz, s megszabadít minket betokosodott érzelmeinktől. Segíti az önbecsülés kifejlesztését, és örömöt hoz az érzéki élvezetekbe. Az új ájurvédában azt mondják, hogy a narancssárga a víz belső színe.

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer III. - A KÖLDÖK-CSAKRA (SOLAR PLEXUS)

A harmadik központ az Ékszer-város (Manipúra) a köldök területén helyezkedik el.

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

A harmadik csakra és hozzárendelései
Szín: sárga, egészen az aranysárga árnyalatig.
Hozzárendelt természeti elem: a tűz.
Érzékszervi funkciója: a látás.
Szimbóluma: a tízszirmú lótuszvirág.
Alapelv: a lét kialakulása.
Hozzárendelt testrészek: derék, a hasüreg, az emésztési rendszer, a gyomor, a máj, a lép, az epehólyag, a vegetatív idegrendszer.

A harmadik csakra feladata és működése
A szakirodalomban a harmadik csakra többféle elnevezés alatt szerepel. Különböző felfogások léteznek arra vonatkozólag is, hogy hol található. Valójában egy fő- és több mellékcsakráról van szó, amelyek működései azonban annyira fedik egymást, hogy nyugodtan beszélhetünk egy főcsakráról. Ez a magyarázata annak, hogy a harmadik csakra összetettebb feladatot lát el. Természeti elemként a tűz van hozzárendelve, amely fényt, energiát és aktivitást jelent, szellemi síkon pedig megvilágosodást. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont.

Hangterápia
Mantra: RAM

Színterápia
A napsugár fényére emlékeztető tiszta sárga szín aktivizálja és erősíti a harmadik csakra működését. A sárga szín élénkíti az idegműködést, serkenti a gondolkodást és segít a kapcsolatteremtésben. Segít leküzdeni a belső fáradtságot, boldogsággal és lelkesedéssel tölti el az embert. Ha passzívnak, levertnek érezzük magunkat, a tiszta sárga szín életet lehelhet belénk. Ezenkívül segíti a fizikai és a “lelki” problémák feldolgozását. A napsárga színárnyalat nyugtatóan hat lelki bajok vagy zavarok esetén. Serkenti a szellemi aktivitást és felszínre hozza a belső bölcsességet, nemcsak azt, amelyre tapasztalat útján tettünk szert.

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer IV. - A SZÍV-CSAKRA

A negyedik Lótusz a szívben van: a hang (Anáhata) centrumának hívják.

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

A negyedik csakra és hozzárendelései
Szín: főképpen zöld, néha a rózsaszín és a sárga.
Hozzárendelt természeti elem: a levegő.
Érzékszervi funkciója: a tapintás.
Szimbóluma: a tizenkét szirmú lótuszvirág
Alapelv: az odaadás.
Hozzárendelt testrészek: a szív, a gerinc nyak és derék közötti része, a mellkas és a mellüreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és a vérkeringési rendszer, a bőr.

A negyedik csakra feladata és működése
A szív-csakra a csakrarendszer középpontját képezi. Itt találkozik a három alsó fizikai-érzelmi központ, a három felső szellemi-spirituális központtal. Szimbóluma a hatszög, amely világosan ábrázolja, miként érnek egymásba a három alsó és a három felső csakra energiái. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek, illetve a tapintásnak, mint érzékszervi funkciónak van alárendelve. Ez a szív mozgékonyságát a valamely irányba tartó mozgást, a kapcsolatteremtést, a megérinthetőséget és a dolgok megérintését jelenti. A negyedik csakrán keresztül jut kifejezésre az a képességünk, hogy átérezzük a lényünket, egyetértünk önmagunkkal, együttérzünk és egy hullámhosszra kerülünk másokkal. Ezen a központon keresztül fogjuk fel a természet szépségét, valamint a zene, a képzőművészet és a költészet sugallta harmóniát. A képek, a szavak és a hangok itt alakulnak át érzésekké.
A szív-csakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése.

Hangterápia
Mantra: JAM

Színterápia
Zöld: Földünk erdeinek, mezőinek a színe harmóniát és együttérzést sugall, békítően hat ránk, szeretettel és békességgel tölt el bennünket. Regenerálja a testünket, a lelkünket és a szellemünket, új energiát ad nekünk.
Rózsaszín: a rózsaszín lágy, gyengéd rezgéshullámai feloldják a szívünkben kialakult görcsöket. Előhívják a szeretetet és a barátság érzését, és újból életre keltik a bennünk szunnyadó gyermeki kreativitást, aminek következtében segítenek minket alkotó tevékenységünkben is.

 

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer V. - A TOROK-CSAKRA

Az ötödik lótusz a torokban van.

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

Az ötödik csakra és hozzárendelései
Szín: világoskék, ezüstöskék és zöldeskék.
Hozzárendelt természeti elem: az éter.
Érzékszervi funkciója: a hallás.
Szimbóluma: a tizenhat szirmú lótuszvirág
Alapelv: a lét együtthangzása.
Hozzárendelt testrészek: a nyak, a tarkó, az állkapocs területe, a fülek, a hangképző szervek, a légcső, a hörgők, a tüdő felső tájéka, a nyelőcső, a karok.

Az ötödik csakra feladata és működése
A torok-csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja. Ez a csakra összeköttetésben áll egy kisebb mellékcsakrával, amely a tarkóban helyezkedik el és hátrafelé nyílik. Ezt a két független csakrát gyakran egy csakraként említik. Működésüket tekintve a tarkó-csakra és a torok-csakra oly szoros összeköttetésben állnak egymással, hogy egy csakrának tekinthetjük őket.
Az ötödik csakra fontos kapcsolatot tart fenn az alsóbb csakrák és a fej-csakrák között. Hídként szerepel a gondolataink és az érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között, ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát.

Hangterápia
Mantra: HAM

Színterápia
A torok-csakrának a világos, tiszta kék a színe. Ez a szín nyugalmat áraszt és megnyitja lelkünket a spirituális sugallatok előtt.

 

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer VI. - A HARMADIK SZEM CSAKRA

A szemöldökök között van, két szirmán a h és ks betűkkel a parancs lótusza, vagy centruma, fehér színű.

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

A hatodik csakra és hozzárendelései
Szín: indigókék, de lehet sárga és ibolyakék is.
Érzékszervi funkciója: minden érzékelés, beleértve a természetfölötti érzékelést is.
Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág (kétszer negyvennyolc szirom).
Alapelv: a lét megismerése.
Hozzárendelt testrészek:
arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer.

A hatodik csakra feladata és működése
A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. A homlok-csakra a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe a világos indigókék, de néha sárga és ibolyakék árnyalatban is megjelenik. Ezek a színek a tudat különböző tartományaira gyakorolt hatását mutatják. A racionális vagy intellektuális gondolkodásra a sárga szín jellemző, a tiszta sötétkék az intuícióra és a teljesség megismerésének folyamatára utal.

Hangterápia
Mantra: OM

Színterápia
Az áttetsző indigókék megnyitja és tisztítja a hatodik csakrát. Belső nyugalmat, tisztaságot és mélységet kölcsönöz a léleknek. Így tehát fejleszti és pozitív irányba tereli a gondolkodást, amivel a tapasztalás kifinomultabb rétegei felé nyitja meg számára a kaput.

 

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997

Csakrarendszer VII. - A KORONA CSAKRA

A szájpadlás tövénél a parancs centruma felett van az ezerszirmú lótusz. Itt a Brahmarandhra tövénél végződik a finom test központi idege, a Szusumná.

Illusztráció: Parádi Krisztina Réka©

A hetedik csakra és hozzárendelései
Szín: ibolyakék, de fehér és aranyszínű is lehet.
Szimbóluma: ezerszirmú lótuszvirág.
Alapelv: a tiszta lét.
Hozzárendelt testrész: a nagyagy.

A hetedik csakra feladata és működése
A korona-csakra az emberben a legfelsőbb rendű tökéletesség székhelye. A hagyományos írásokban a fej felett lebegve ábrázolják. A szivárvány minden színében megjelenhet, de az uralkodó színe mégis az ibolyakék. A külső csakralevelek kilencszázhatvan sziromból állnak. Belül két virág található tizenkét szirommal, amelyek fehér, aranyfénnyel átitatott színben ragyognak. Mint ahogy a színskála minden színe a fehérben egyesül, úgy egyesülnek az alsóbb csakrák energiái a legfelső csakrában. A korona-csakra jelenti az összes csakra energiáinak forrását és kiindulópontját. A hetedik csakrán keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel, ugyanakkor ez a csakra láthatatlanul magában hordozza az összes létező formát és tulajdonságot.

Hangterápia
Mantra: OM

Színterápia
Az ibolyakék és a fehér szín segítik legjobban a korona-csakra megnyílását, kiterjedését. Az ibolyakék szín a szellem és a lélek átalakulását támogatja, megnyitja őket a spirituális dimenziók előtt. Feloldja a korlátokat, s elvezet bennünket a kozmikus egység élményéhez.
A fehér szín magában foglalja az összes létező színárnyalatot. Ez a szín egységbe rendezi az élet különböző síkjait s megnyitja lelkünket az isteni fénynek, a tudásnak és a gyógyulásnak.
Lótusz: a lótuszvirág Keleten mindig is a szépség és a spirituális tökéletesség szimbóluma volt. Gyökerei ugyan az iszapból nőnek ki, de virágai magasan kiemelkednek belőle. Ugyanígy a tökéletes ember is a hétköznapi világban él, de igazi lénye érintetlen marad, és Istennel egyesül. Fény és harmónia árad belőle, szeretetet és örömöt és tudást sugároz a világ felé. A lótuszvirág illata is ezt az üzenetet hordozza magában. Az érzékeny lelket az Istennel történő egyesülés útjára vezeti.

Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997